O NAS

Kobilarna in jahalna šola Hosta je ena največjih privatnih rej Lipicanca v Sloveniji in tudi v Evropi. Izhaja iz družinske tradicije reje konj na razmeroma majhni kmetiji v vasi Sela pri Šentjerneju, na kateri so sprva vzrejali ostale pasme kot so Norik, Haflinger, Slovenski toplokrvni konj in Hanoveranec. izmed vseh omenjenih pasem se je Lipicanec izkazal za najbolj univerzalno in hvaležno pasmo, zato danes na kmetiji, ki je prerasla že v nekakšen konjeniški center, vzrejamo izključno eno pasmo konja, to je Lipicanca.
matej

Matej Hosta

tel.: 031/220 059

e-mail: kobilarna.hosta@gmail.com

klemen

Klemen Hosta

tel.: 031/528 334

e-mail: kobilarna.hosta@gmail.com

Hosta Otočec 549

Tomaž Hosta

tel.: 051/218 356

e-mail: kobilarna.hosta@gmail.com

IMG_0033

Andrej Hosta

tel.: 041/690 066

e-mail: kobilarna.hosta@gmail.com

Zgodovina in razvoj kobilarne

Kobilarna je začela delovati na razmeroma majhni kmetiji,  na kateri smo se najprej ukvarjali s prašičjerejo, piščančjerejo in tudi govedorejo, vedno pa je na domačiji imel svoje mesto tudi konj. Nato smo začeli z rejo hladnokrvnih konj, predvsem pasem norik in posavec. PIC00037
Nekaj let smo se ukvarjali tudi z rejo toplokrvnih hanoveranskih konj, nato pa je pred približno dvajsetimi leti v hlev prišel prvi lipicanec. Kmalu smo s Krasa pripeljali še tri plemenske lipicanske kobile. Dokončno pa smo se odločili za rejo lipicancev, ko smo prišli do žrebca Siglavy Gaeta II.
Naslovnica zrebec
Ta je bil na rejski razstavi ZRLS ocenjen z oceno “elitno” in tako pridobil licenco kot plemenski žrebec. Kasneje je svoje kvalitete potrdil na mednarodni rejski razstavi lipicancev v Topolcianky, kjer je postal mednarodni šampion.

Pred stalo ???

 

 

 

 

 

 

Kobilarna danes

kobile na dvorišču
Danes je v hlevu okoli 50 lipicancev. Vsi imajo rodovnike, potrjene od LIF-a in Kobilarne Lipica. 16 plemenskih kobil in 2-3 plemenski žrebci poskrbijo, da se čreda vsako leto poveča in pomladi z novim naraščajem.
hlev
Kobilarna poseduje okrog 30 ha pašnih in travnih površin, kar zadostuje za zagotovitev potreb konj po senu. Skoraj polovica lipicancev je čez leto na pašnikih, kjer uživajo v brezmejni svobodi, druženju in dirjanju. Kar nekaj pašnih površin je na nadmorski višini nad 500 m, kjer je teren razgiban, paša pa zelo kvalitetna. Žrebeta do starosti 3-4 let so v prosti reji, ker se tako najbolje razvijejo, socializirajo in naučijo reda, ki vlada v čredi.
creda_2lipizzan_breeding
dov_05cdov07_3
dov07_7dov07_11

Naši konji

Lipicanski konj spada med najstarejše kulturne pasme konj na svetu. Je baročnega tipa, srednjega okvira, plemenite suhe glave zmerno konveksnega profila, visoko nasajenega labodjega vratu, daljšega, a čvrstega hrbta, ravnega križa, globok in širok, krajših nog z dobro oblikovanimi sklepi in čvrstih kopit. Njegove oči so sijoče in živahne, njegov pogled inteligenten, lepo oblikovana ušesa so srednje velika, nozdrvi široke....